Sitruunahappo

0,00 

Tuotetunnus (SKU): Ei saatavilla/-tietoa Osastot: , ,

Kuvaus

Sitruunahappoa voi hyödyntää kotona lukuisilla tavoilla. Sitruunahappo on mm. tehokas ja ekologinen kalkinpoistaja kodin puhdistuksessa. Sitruunahappoa ja sen suoloja esiintyy luontaisesti monissa elintarvikkeissa, erityisesti sitrushedelmissä. Sitä käytetään näin ollen myös mm. happamuudensäätöaineena (E330) marja- ja hedelmäsäilykkeissä. Alla on tarkemmin lueteltu sitruunahapon monia eri käyttötapoja.

Käyttö

Puhdistus

Astianpesukone:
Annostele 30 g (2 rkl) sitruunahappoa astianpesuainelokeroon ja anna koneen käydä tyhjänä +60–65 °C pesuohjelmalla. Sitruunahappokäsittelyn jälkeen pese kone vielä tyhjänä normaalilla pesuohjelmalla käyttäen tavallista konetiskiainetta.

Pyykinpesukone:
Annostele sitruunahappoa 100 g (1,3 dl) pesuainelokeroon.
Pese tyhjällä koneella ilman esipesua kuumin mahdollinen pesuohjelma.
Pese koneessa heti perään sama ohjelma jauhemaisella tai nestemäisellä pesuaineella, jotta irronnut sakka lähtee pois koneesta.

Kahvinkeitin:
Liuota 25 g (vajaa 2 rkl) sitruunahappoa 0,5 litraan kylmää vettä.
Kaada liuos keittimen vesisäiliöön ja anna vedestä valua noin puolet.
Sammuta keitin ja jätä liuos vaikuttamaan n. 30 min. ajaksi.
Kytke keitin päälle ja anna lopun veden valua loppuun.
Huuhtele sitruunahappo pois valuttamalla kannullinen kylmää vettä 2–3 kertaa.

Vedenkeitin:
Keitä keittimessä n. 0,5 l vettä. Lisää veteen 25 g (vajaa 2 rkl) sitruunahappoa.
Seisota vettä keittimessä n. 15 min. Tyhjennä keitin. Keitä keittimessä pelkkää vettä 3 kertaa, jotta sitruunahappo huuhtoutuisi pois.

Kaakeleiden kalkkitahrojen poisto:
Liuota 2 ruokalusikallista sitruunahappoa haaleaan veteen 0,5 litran suihkepulloon ja suihkuta liuosta kaakeleille.
Anna vaikuttaa hetki ja huuhtele kaakelit vedellä.

Säilöntä

Annostus marja- ja hedelmäsäilykkeissä enintään 2 g/kg, mehuissa enintään 12 g/kg.
Sitruunahappo liuotetaan haaleaan vesitilkkaan ja lisätään valmiiseen tuotteeseen.

12 g sitruunahappoa on hieman vajaa ruokalusikallinen.

Puolukkatuoremehu
8 l puolukoita
4 l kiehuvaa vettä
1,5 kg hedelmäsokeri
20–25 g sitruunahappoa (=4–5 tl)

Survo puolukat.
Lisää kiehuva vesi, sokeri ja sitruunahappo.
Seisota n. 1,5 vrk. Sekoita välillä.
Siivilöi puolukan kuoret pois.
Säilytä mehu kylmässä tai pakasta mehu.

Koostumus

Sitruunahappo (Acid.citr.monohydr.)

Pakkauskoko

Pussi 50 g ja 100 g

Valmistusmaa Suomi

Print Friendly, PDF & Email
apteekeista ja niiden verkkokaupoista