Oikein käytettynä parasetamoli on turvallinen kipulääke lapsille

Mervi Reini, farmaseutti
Markkinointipäällikkö, lääkkeet

Kuumeen ja kivun hoidossa käytettävän parasetamolin turvallisuus on viime aikoina herättänyt paljon keskustelua. Aihe nousi esiin muutama vuosi sitten, kun havaittiin, että parasetamolimyrkytysten määrä Ruotsissa kasvoi huomattavasti lääkemyynnin vapauttamisen seurauksena. Oikein annosteltuna parasetamoli on kuitenkin turvallinen ja hyvä lääkeaine, jonka haittavaikutukset ovat vähäisiä.

Turvallinen oikein annosteltuna

Parasetamolia suositellaan ensisijaisena kipu- ja kuumelääkkeenä lapsille, sekä myös raskaana oleville ja imettäville äideille.  Ohjeen mukaisesti annosteltuna sen käyttö on turvallista, ja suositelluilla annoksilla parasetamolin haittavaikutukset ovat vähäisiä. Parasetamolin yliannosteluun liittyy kuitenkin vakavan maksavaurion riski, ja Myrkytystietokeskukseen tulevista puheluista eniten lääkkeitä koskevia tiedusteluja tuleekin parasetamolista. Parasetamolin enimmäisvuorokausiannos aikuisille lyhytaikaisessa käytössä on 3 g.

Lasten parasetamolimyrkytykset ovat pääasiassa vahinkoja

Lapsille parasetamolia löytyy peräpuikkoina ja tavallisten nieltävien tablettien lisäksi myös hyvänmakuisina oraalisuspensioina sekä suussa liukenevina valmisteina. Suun kautta annosteluna saadaan nopeampi ja tehokkaampi vaikutus kuin peräpuikkoja käytettäessä.

Suurin osa lasten parasetamolimyrkytyksistä tapahtuu vahingossa. Hyvänmakuiset lääkkeet voivat houkuttaa lasta lääkitsemään itseään tai ne sekoittuvat helposti makeisiin, jolloin pakkauksen jääminen lapsen käsiin saattaa aiheuttaa myrkytystilan. Yksi keino estää näitä vahinkoja on opettaa lapselle, että lääkkeen ensisijainen tehtävä on hoitaa, eikä sen ole tarkoituskaan maistua hyvältä.

Etenkin lapsiperheissä lääkkeet tulisi kotona säilyttää aina lukollisessa lääkekaapissa. Näin pystytään helposti ehkäisemään nyt niin tavallisia parasetamolin aiheuttamia lasten myrkytystapauksia. Lääkkeiden lisäksi myös hyvänmakuiset vitamiinivalmisteet kannattaa säilyttää lukollisessa lääkekaapissa yliannostuksen välttämiseksi. Hyvä vaihtoehto on myös valita apteekista sellaisia valmisteita, jotka eivät houkuttele liikakäyttöön.

Kotimainen, lapsille sopiva parasetamoli

Vitabalansin Paramax Junior 250 mg on nieltävä parasetamolia sisältävä tabletti, joka sopii kipu- ja kuumelääkkeeksi yli 3-vuotiaille lapsille. Parasetamolin kerta-annos lapsille on 15 mg/painokilo korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa.  17–25 kg painavalle lapselle Paramax Junior -tablettien annostus on 1 kokonainen tabletti suun kautta 4–6 tunnin välein 1–3 kertaa vuorokaudessa. Tabletissa on jakouurre ja se voidaan puolittaa. Tabletin voi myös murskata ja sekoittaa esimerkiksi jogurttiin nielemisen helpottamiseksi.

Kuten kaikki muutkin lääkkeemme, Paramax Junior 250mg valmistetaan Hämeenlinnassa. Paramax Junior 250 mg on laktoositon, hiivaton, sokeriton ja gluteeniton itsehoitolääke. Varmista tuotteen soveltuvuus lapsellesi apteekista, etenkin, jos hänellä on maksa- tai munuaissairaus tai hänellä on käytössä muita lääkkeitä. Alle 3-vuotiaille ja jatkuvaan käyttöön vain lääkärin ohjeen mukaan.

Julkaistu 4.12.2019