Näin saat ravintolisistä parhaan hyödyn

Lotta Keto-Tokoi
Ravitsemusasiantuntija

Ravintolisiä käytetään terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tukena täydentämään tiettyjen ravintoaineiden saantia yksilölliset tarpeet huomioiden. Usein parhaan hyödyn saa, kun ravintolisää käyttää säännöllisesti. Tällöin valmisteen ottamisesta kannattaa tehdä selkeä päivittäinen rutiini, sillä kaapin perälle unohtunut tuote ei anna toivottuja vaikutuksia. Osalle ihmisistä on luontevinta ottaa ravintolisät aamulla aamupalan yhteydessä, osa muistaa niiden käytön parhaiten illalla juuri ennen nukkumaanmenoa.

Muistisäännöt ravintolisien käyttöön:
• tee ravintolisän ottamisesta päivittäinen rutiini
• käytä vitamiinivalmisteita ruokailun yhteydessä
• ota rauta ja muut kivennäisaineet mieluiten aterioiden välissä
• ravintolisä tukee terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota

Imeytyminen on monimutkainen palapeli

Jos ravintolisistä haluaa saada kaiken mahdollisen hyödyn, on hyvä tiedostaa, että monet eri tekijät vaikuttavat ravintoaineiden imeytymiseen. Esimerkiksi elimistön ravitsemustila ja suoliston kunto, ravintoaineen kemialliset ominaisuudet sekä muut ruoan sisältämät yhdisteet saattavat lisätä tai heikentää yksittäisten ravintoaineiden imeytymistä suolistosta.

Eri ravintoaineiden keskinäiset vuorovaikutukset vaikuttavat siihen, milloin mikäkin ravintolisä kannattaa ottaa. Mikäli käytössä on useita eri ravintolisiä, kaikkia ei välttämättä kannata ottaa samalla kertaa. Jos ruuansulatuskanavaan tulee kerralla koko päivän vitamiinit ja kivennäisaineet, niiden imeytyminen saattaa heikentyä.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kun ravintolisä otetaan aterian yhteydessä, ruoansulatusjärjestelmä on jo aktivoitunut ja valmiina imeyttämään myös ravintolisän sisältämiä ravintoaineita. Toisaalta ravinnon yhdisteet voivat myös merkittävästi vähentää tiettyjen ravintoaineiden imeytymistä. Joissakin tapauksissa voi siis olla etua siitä, että ravintolisä otetaan tyhjään vatsaan.

Rasvaliukoiset vitamiinit ruoan kanssa

Vitamiinit jaetaan kahteen ryhmään niiden liukoisuuden perusteella. A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia, kun taas C-vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia. Rasvaliukoiset vitamiinit kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä, sillä ruoan sisältämä rasva edistää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä. Vesiliukoiset vitamiinit voi ottaa joko tyhjään vatsaan tai ruokailun yhteydessä. Monivitamiinivalmisteet, joissa on sekä rasva- että vesiliukoisia vitamiineja, on hyvä ottaa ruokailun yhteydessä. Näin varmistetaan rasvaliukoisten vitamiinien optimaalinen imeytyminen.

Rauta tyhjään vatsaan

Rauta imeytyy parhaiten tyhjästä vatsasta, joten rautavalmiste kannattaa ottaa aterioiden välillä. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä. Rauta- ja kalsiumvalmisteita ei kannata ottaa samaan aikaan, sillä kalsium heikentää raudan imeytymistä. Myös tee ja kahvi sekä kasvikset ja täysjyväviljat sisältävät raudan imeytymistä heikentäviä yhdisteitä.

Muutkin kivennäis- ja hivenainevalmisteet voi ottaa tyhjään vatsaan. Näin minimoidaan ravinnon yhdisteiden vaikutus niiden imeytymiseen. Herkkävatsaisimmille kivennäis- ja hivenainevalmisteiden ottaminen tyhjään mahaan saattaa aiheuttaa vatsaärsytystä. Tällöin valmisteen voi ottaa aterian yhteydessä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että erityisesti kasviperäisissä ruoissa on kivennäisaineiden imeytymistä häiritseviä tekijöitä.

Maitohappobakteerit suojaan mahan happamuudelta

Maitohappobakteereita otetaan yleisimmin antibioottikuurin aikana tai matkoilla. Maitohappobakteerivalmisteet sopivat hyvin myös päivittäiseen käyttöön lisäämään suoliston hyviä bakteereita. Paras tapa käyttää maitohappobakteereja on ottaa valmiste aterian yhteydessä. Ruoka antaa maitohappobakteereille lisäsuojaa mahalaukun happamia olosuhteita vastaan, jolloin bakteerit pääsevät varmimmin perille ohut- ja paksusuoleen. Jos valmisteen maitohappobakteereilla on erityinen suojaus mahan happamuutta vastaan, bakteerit säilyvät elävinä ja toimintakykyisinä myös tyhjään vatsaan otettuna.

Ravintolisän käytössä on aina syytä noudattaa pakkauksessa olevia ohjeita. Jos käytössä on lääkkeitä, tulee lääkkeiden ja ravintolisien yhteensopivuudesta keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vitabalans on suomalainen lääkealan yritys, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi lääkkeitä sekä erilaisia ravintolisiä moniin eri tarpeisiin. Ensiluokkaiset raaka-aineet sekä huipputason tuotekehitysosaamisemme takaavat tuotteidemme korkean laadun. Panostamme erityisesti tuotteidemme helppokäyttöisyyteen ja hyvään makuun sekä tuoteturvallisuuteen. Tuotteemme valmistetaan Hämeenlinnassa, aidosti kotimaisessa lääketehtaassamme.