Aktiivinen elämäntapa tekee hyvää nivelille

Lotta Keto-Tokoi
Ravitsemusasiantuntija

Nivelistään kannattaa pitää huolta, koska terveet ja hyvinvoivat nivelet auttavat ylläpitämään toimintakykyä läpi elämän. Nivelet nauttivat liikunnasta, ja myös painon pysyminen normaalina on hyväksi nivelille. Nivelten hyvinvointia voi lisäksi tukea nivelruston rakennusaineilla.

Liikettä niveliin!

Säännöllisellä liikunnalla ja arkiaktiivisuudella on merkittävä rooli nivelterveyden edistämisessä. Kohtuullisesti kuormittava liikunta ei kuluta niveliä – päinvastoin, se auttaa ylläpitämään nivelruston normaalia rakennetta ja toimintaa. Pitkään kestävä täysi liikkumattomuus ei tee hyvää nivelille.

Nivelille parhaita liikuntamuotoja ovat kävely ja sauvakävely, pyöräily, hiihto ja vesiliikunta. Vahvat lihakset antavat tukea nivelille, joten lihaskunnostakin kannattaa pitää huolta.

Aktiivinen elämäntapa auttaa myös painonhallinnassa. Ylipaino rasittaa niveliä, joten liikakilojen kertymistä olisi hyvä välttää. Sopivasti kuormittavan liikunnan lisäksi painonhallinnan kulmakiviä ovat monipuolinen ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi sekä kohtuullisuus.

Nivelrusto toimii iskunvaimentimena

Nivelrusto on kimmoisa ja luja rakenne, jonka tehtävänä on suojata niveltä rajoittavien luiden päitä ja toimia nivelen liukupintana. Käytännössä nivelrusto siis pienentää ruumiin painon ja liikkeiden luuhun kohdistamaa rasitusta.

Kimmoisuutensa nivelrusto saa rustosolujen tuottamista rustoproteiineista. Rustoproteiinien rakennusaineina rustosolut käyttävät muun muassa glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia. Rustoproteiinien rakentamiseen tarvitaan lisäksi rikkiä, joka vahvistaa proteiinien rakennetta.

Rustosolujen tuottama kollageeni puolestaan antaa rustolle vetolujuutta. Kollageenin muodostamiseen elimistö tarvitsee C-vitamiinia, joka tukee siten rustojen normaalia toimintaa.

Arthrobalans — nivelten hyvinvointiin

Arthrobalans on aikuisten ja ikääntyneiden tarpeisiin suunniteltu tuoteperhe nivelten hyvinvoinnin tukemiseen. Arthrobalans-tuotteet sisältävät puhtaina aineina ja tarkkoina pitoisuuksina nivelruston rakennusaineita, joista rustosolut voivat muodostaa uusia rustoproteiineja ja nivelnestettä. Kaikki Arthrobalans-tuotteet valmistetaan Suomessa, suomalaisessa lääketehtaassa.

Tutustu Arthrobalans-tuotteisiin osoitteessa: www.arthrobalans.fi